П’ятниця, 25 Вересня 2020 в 12:07

Як створити бренд роботодавця з мінімальним бюджетом

Кожна компанія має репутацію. Вона може включати думку про ваші продукти, послуги, керівників, членів команди, історію та багато іншого. Ця репутація — ваш бренд — має величезну силу для просування вашої компанії. Але крім бренду для клієнтів або споживачів не менш важливим стає ваш бренд як роботодавця.

Как создать бренд работодателя с минимальным бюджетом

На сьогоднішньому конкурентному ринку праці вирішальне значення має позитивний бренд роботодавця. Без цього найм і утримання найкращих співробітників стає складним і дорогим. Вам потрібні талановиті, орієнтовані на лідерство працівники, щоб просувати ваш бізнес, і найкращий спосіб знайти їх — створити враження, що ваша компанія — чудове місце для роботи. Все, починаючи від зарплати і до тижневих тимбілдингів, корпоративної культури та відношення до співробітників, може значно вплинути на враження, яке ви намагаєтеся зробити на потенційних кандидатів.

Не всі компанії можуть дозволити собі відразу взятися за розробку і реалізацію стратегії побудови бренду роботодавця. Цей процес вимагає не тільки великих витрат часу, але також і фінансових вкладень. Тому ми підготували для вас кілька підказок, за допомогою яких ви зможете будувати бренд роботодавця з мінімальним бюджетом.

Крок 1. Визначте цільові аудиторії своїх кандидатів.

За допомогою детальних співбесід з кандидатами та новими співробітниками оцініть та визначте свою цільову аудиторію. Так ви зможете зрозуміти, який тип претендентів приваблює ваша компанія. Наприклад, для кількох окремих областей набору персоналу може бути різна цільова аудиторія, кожна зі своєю власною ціннісною пропозицією. Коли ви визначите свою аудиторію, ви зможете будувати комунікацію, тон спілкування, загальне посилання саме так, як буде зручно та приємно вашим потенційним співробітникам. Перше враження про вас, як про роботодавця, складається не тільки з тексту вакансії, але і з манери спілкування рекрутерів, листів, кар’єрного сайту.

Крок 2. Розділіть рекрутерів на стратегічні команди.

Для створення та просування бренду роботодавця, як правило, компанії наймають окремих спеціалістів у галузі маркетингу. Якщо ж такої можливості немає, можна зробити так: розділити рекрутерів на стратегічні команди, які займатимуться окремими напрямками та прийматимуть самостійні рішення.

Маркетологи, які займаються просуванням вашого продукту на ринку, не завжди можуть правильно визначити, на які особливості потрібно наголошувати роботодавцю, оскільки вони не так сильно занурені в специфіку найму та утримання персоналу. Тому рекрутери мають набагато глибші знання у цій сфері і можуть виявити відправні точки для побудови бренду роботодавця. Наприклад, стратегічні команди можуть займатися таким:

  • створення бренду: розробка нового контенту для кар’єрного сайту з урахуванням цільової аудиторії;
  • діджиталізація: з’ясуйте, що потрібно робити в соціальних мережах, у тому числі про те, що публікувати та де саме, відстежуйте ефективність публікацій;
  • набір персоналу: організуйте добір кандидатів з урахуванням цільових аудиторій;
  • робота з вузами: багато провідних вузів справді зацікавлені у співпраці з компаніями, тому можна просувати себе серед студентів та привертати їхню увагу до своєї компанії.

Крім того, що в такий спосіб можна систематизувати роботу, ви зможете розкрити нові таланти серед своїх колег і заохотити їх бажання вчитися новому.

Крок 3. Перегляньте метрики для рекрутерів.

Звичайно, основне завдання рекрутера — наймання персоналу в компанію. Але якщо при цьому ви хочете розвивати бренд роботодавця, паралельно зі своєю головною метою рекрутеру доведеться виконувати й іншу роботу — привернення уваги до компанії. Тому повністю оцінювати ефективність його роботи лише кількістю найнятих спеціалістів неправильно. Якщо ставити рекрутера в рамки тільки таких оцінок, у нього не буде мотивації для подальшого розвитку бренду роботодавця, більш того — надалі такий незадоволений співробітник може завдати репутації істотних збитків.

Крок 4. Спілкуйтесь.

Основним способом просунути свій бренд із мінімальними витратами є соціальні мережі. При цьому багато компаній все ще нехтують ними і не вважають за потрібне активно вести свої сторінки. Тому вашим головним інструментом у створенні бренду роботодавця мають стати соціальні мережі. Орієнтуйтеся на свою цільову аудиторію при виборі форми подачі інформації, але головне — регулярно та цікаво розповідайте про новини, спостереження, трудові будні та відпочинок своєї команди, і тоді читачам захочеться стати частиною вашої компанії. Особливу увагу приділяйте візуальному оформленню, адже саме воно першим чіпляє увагу. Викликайте читачів на діалог, спілкуйтеся з ними, як зі своїми друзями, стежте за тим, що зараз популярне — вміння цікаво обіграти актуальну тему точно приверне до вас лояльну аудиторію.

Звичайно, для побудови повноцінного потужного бренду роботодавця цих способів буде мало — будуть потрібні і грошові вкладення, і окремі фахівці, які зможуть вивести вас на вищий рівень. Але якщо почати з цих нескладних кроків, ваша компанія зможе залучити до себе лояльну аудиторію претендентів, які можуть стати основою для подальшого просування. І при цьому такі дії вимагають мінімального бюджету, тому застосувати їх можна в будь-якої компанії. Пам’ятайте, брендинг роботодавця — це циклічний процес, яким потрібно займатися постійно. А щоб звільнити для нього час, реєструйтеся в PersiaHR — вона позбавить вас від рутинних справ 🙂

фото https://pexels.com